Lovin si Asociatii
Fenechiu, Savu & Asociatii
SCPA Moloman, Lazăr și Asociații
Aron, Racoviceanu & Asociatii
Gabriel Stoian
ROBERT BUCUR
Remus Burciu
PORTALUL INSTANTELOR DE JUDECATA

Evenimentele zilei si stiri juridice 13 Iunie .

Evenimentele zilei si stiri juridice 13 Iunie .

Ce ne intereseaza… atunci cand nu ne vedem de ale noastre ?
Scris de Silvana Racoviceanu


Joi: 13.06.2013
1. Omul de afaceri Alin Simota, consilier local PNL la Petroşani, şi alte trei persoane, membri ai grupării conduse de acesta şi suspectată de infracţiuni cu violenţă, cămătărie, înşelăciune şi şantaj, au fost reţinute, în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii DIICOT Alba Iulia. În noaptea de marţi spre miercuri, opt persoane învinuite în acest dosar au fost audiate la DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, pe numele a patru dintre ele fiind emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. De asemenea, o a cincea persoană a primit interdicţia de a părăsi ţara. Conform reprezentanţilor DIICOT Alba Iulia, printre cei reţinuţi se află şi Alin Simota, considerat liderul grupării infracţionale. Procurorii DIICOT vor înainta, miercuri, Curţii de Apel Alba Iulia propuneri de arestare preventivă a celor patru persoane reţinute în acest dosar. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au destructurat o grupare infracţională organizată deosebit de violentă, al cărei lider era Alin Simota.
2. Opera filosofului Petre Ţuţea face obiectul unui litigiu între nepotul din partea fratelui şi preşedintele Institutului Cultural Român - Filiala Iaşi, poetul Cassian Maria Spiridon. Nepotul filosofului susţine că editura condusă de şeful ICR nu i-a achitat drepturile de autor. Numele unei personalităţi contemporane a României este târât într-un proces deschis zilele trecute la Tribunalul Iaşi. Opera filosofului Petre Ţuţea face obiectul unui litigiu dintre nepotul de pe frate al acestuia şi preşedintele Institutului Cultural Român - Filiala Iaşi, poetul Cassian Maria Spiridon, scrie ziaruldeiaşi.ro. Acesta din urmă a fost chemat în judecată în calitate de director al Editurii "Timpul" de unicul moştenitor al lui Petre Ţuţea, Viorel. Nepotul filosofului solicită de la Spiridon şi editura sa 25.000 de lei, bani despre care susţine că ar reprezenta "drepturi de autor neonorate" aferenţi editării, tipăririi şi comercializării lucrării filosofice "Omul - Tratat de antropologie creştină".
3. Medicul ginecolog Mircea Daviţoiu de la Spitalul Municipal Caracal, acuzat de luare de mită după ce i-a cerut bani unei paciente care pieduse o sarcină, pentru a-i face chiuretaj, a fost arestat preventiv pentru zece zile de către magistraţii Tribunalului Olt. Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Olt, Ionel Grigorie, magistraţii au admis, marţi după-amiază, propunerea procurorilor şi au emis mandat de arestare preventivă pentru 10 de zile pe numele medicului din Caracal. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. Medicul ginecolog Mircea Daviţoiu, în vârstă de 66 de ani, a fost reţinut luni seară, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 220 de lei de la o pacientă pentru a-i face un chiuretaj. Conform anchetatorilor, femeia, în vârstă de 33 de ani, care suferise un avort spontan, i-ar fi oferit doctorului toţi banii pe care îi avea la ea, respectiv 20 de lei, pentru a-i face chiuretajul, însă medicul i-ar fi cerut încă 200 de lei. Tânăra a mers la Poliţie şi l-a reclamat pe doctor, iar ulterior a fost organizat un flagrant, medicul fiind prins în timp ce primea suma cerută, a declarat procurorul Adrian Aspra, purtător de cuvânt al Parchetului Tribunalului Olt.
4. Primăria Capitalei trebuie să plătească firmei PA&CO, deţinută de Costel Căşuneanu, 3,2 milioane lei reprezentând un debit neachitat pentru lucrările la Pasajul Pipera, şi 13,6 milioane lei penalităţi de întârziere, potrivit unei decizii irevocabile de miercuri a Curţii de Apel Bucureşti. Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată de Primăria Capitalei la Curtea de Apel Bucureşti, care, miercuri, a respins ca nefondat recursul, hotărârea fiind irevocabilă. Pasajul Pipera a fost construit pentru a se realiza supratraversarea bulevardului Barbu Văcărescu, pe de o parte, şi a Căii Floreasca, pe de altă parte. Circulaţia pe pasaj a fost deschisă în aprilie 2012, după ce municipalitatea anunţase anterior inaugurarea pentru finalul lui 2011. Lucrările la pasaj, realizate de asocierea PA&CO International SRL şi F. Kirchhoff Strebenbau GmbH Co KG, au costat peste 140 de milioane de lei.
5. Instanţa supremă a respins, miercuri, expertizele tehnică şi financiar-contabilă solicitate de avocaţii din dosarul "Transformatorul", în care este judecat Relu Fenechiu, şi a stabilit ca în 4 iulie să fie prezentate pledoariile finale. Instanţa supremă a continuat miercuri dezbaterile în dosarul "Transformatorul", în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, fapte comise în perioada în care a fost acţionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi şi SC Tehnorom SRL Iaşi. Judecătorii au admis mai multe probe cu înscrisuri şi au stabilit să audieze martori propuşi de avocaţii inculpaţilor din dosar. Instanţa a respins cererile avocaţilor prin care se solicitau efectuarea a două expertize, tehnică şi financiar-contabilă, pe motiv că raportul Gărzii Financiare este mijloc de probă şi nu are lacune, aşa cum susţine apărarea. După stabilirea probelor ce urmează să fie administrate în dosar, instanţa a stabilit ca în 4 iulie să fie audiaţi cei şase martori care nu s-au prezentat la instanţă la termenele anterioare ale dosarului, urmând să fie aduşi cu mandate de aducere, şi totodată să fie prezentate pledoariile finale în acest proces.
6. Sectia de judecători a CSM a promovat la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie un judecător pus sub învinuire, anul trecut, de procurorii DNA. Numele unui alt judecător, Viorica Trestianu, care revine la Curtea Supremă, apare în dosarul fostei preşedinte a Secţiei Comerciale, Gabriela Bârsan, cercetată de DNA pentru trafic de influenţă. Cristina Văleanu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, care a concurat pentru un post la Secţia I civilă, a obţinut 83 de puncte la proba scrisă. Judecătoarea este cercetată de DNA pentru favorizarea infractorului, pentru că i-ar fi spus, în octombrie 2010, judecătorului Radu Tărniceriu, la acea dată preşedinte al Tribunalului Iaşi, că ea a autorizat, la cererea DNA Iaşi, interceptarea convorbirilor telefonice şi ambientale purtate de acesta cu un inculpat cercetat pentru fapte de corupţie. "Mi s-a adus la cunostinţă faptul că se fac cercetari. Acuzaţiile la adresa mea nu sunt pertinente şi sunt nefondate. Am exercitat toate procedurile în virtutea atribuţiilor conferite de lege", declara preşedintele Curţii de Apel Iaşi, Cristina Valeanu, în septembrie 2012.
7. Numele țării noastre este, din nou, pe buzele polițiștilor francezi, care caută un colier de diamante de două milioane de euro. Furată la sfârșitul lunii trecute de la Festivalul de la Cannes, piesa de valoare s-ar putea afla în România. Se pare că detectivii parizieni dețin informații că prețiosul colier din aur cu 19 diamante albe, tot atâtea diamante galbene, câteva smaralde și diamante maro, ar fi în țara noastră. Pentru acest lucru au cerut ajutorul poliției române, scrie reporterntv.ro.
8. Mutat în noaptea de luni spre marţi de la Penitenciarul Rahova la cel din Jilava, unde va avea un regim semideschis, Gigi Becali va avea de ales: să împartă celula cu un alt rechin imobilar - Marius Locic - sau să stea în celula VIP în care a fost „cazat” Adrian Năstase. Locic are de ispăşit o pedeapsă de patru ani pentru dare de mită în dosarul senatorului Cătălin Voicu, condamnat şi el la şapte ani de puşcărie. Locic este considerat unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari din Capitală, fiind de aşteptat ca alături de Becali să-şi dispute fiecare centimetru din cei 21 de metri pătraţi ai celulei. Gigi Becali are de executat trei ani de închisoare, fiind condamnat în dosarul „Schimbului de terenuri cu MApN”. Pe 17 iunie, urmează să se judece cererea sa de întrerupere temporară a executării pedepsei pentru o perioadă de trei luni, timp în care, a motivat Becali, vrea să-şi aranjeze afacerile. Patronul Stelei i-a rugat pe şefii penitenciarului să nu dea informaţii despre condiţiile lui de detenţie.
9. Ancheta şantajului de la trustul Intact a ajuns la directori. Procurorii vor să afle dacă ştiau despre combinaţiile şefilor. Patronii şi mai mulţi directori din cadrul Antena Group vor fi citaţi ca martori de către procurorii DNA, în dosarul de şantaj al directorului general Sorin Alexandrescu. Ei trebuie să dea explicaţii cu privire la promo-ul „anchetei jurnalistice” cu care era şantajat Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS. Procurorii DNA au audiat-o luni pe Cristina Jura, marketing manager la Antena Group, mâna dreaptă a lui Sorin Alexandrescu. Directoarea a fost înregistrată atunci când a discutat telefonic cu şeful său direct. Ea a trebuit să dea explicaţii cu privire la apariţia „promo-ului” pe postul de televiziune.
Va doresc o zi buna!

 

Sarbatori: •     Sf. Mc. Achilina din Țara Sfântă; Sf. Ierarh Trifilie (Calendar ortodox)

 •     Sfântul Anton de Padova (calendar romano-catolic)

 

 

 

HOROSCOP ZILNIC
Horoscop Zilnic 


 

Evenimentele zilei 13 Iunie:

 

 •     1456: A fost menționat pentru prima dată în documentele din Moldova „slugerul" , dregător ce avea în grijă aprovizionarea cu alimente a curții domnești.

 •     1720: Pacea de la Frederiksborg; Danemarca ia în stăpânire întreg ținutul Schleswig-Holstein.


 •     1848: Conferința restrânsă la biserica română din cartierul „Fabric" din Timișoara, la care au participat delegații români veniți aici pentru Congresul bisericesc româno-sârb care nu s-a mai ținut. Adunarea a hotărât completarea „Petiției neamului românesc", recunoscută prin legea din 9/21 mai și înaintarea acesteia parlamentului maghiar. (13/25)

 •     1848: Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești (1842-1848), a abdicat și a plecat la Brașov. (13/14; 25/26 iun.)


 •     1911: Prima reprezentație, la teatrul Chatelet din Paris, a baletului „Petrușka – scene burlești în patru tablouri", de I. Stravinsky. În rolurile principale au fost celebrii dansatori Nijinski și Karsavina

 •     1930: Al doilea guvern condus de Iuliu Maniu (13 iunie - 8 octombrie 1930); demisia primului guvern Iuliu Maniu (10 noiembrie 1928 - 7 iunie 1930) a fost determinată de refuzul lui Maniu de a accepta instaurarea ca rege a lui Carol al II-lea, care, în 1925, renunțase de bunavoie la drepturile succesorale

                  Iuliu Maniu

 •     1932: Înființarea Institutului de Biooceanografie din Constanța

 •     1941: În noaptea de 12 spre 13 iunie au fost deportați din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia peste 31.000 locuitori.

 •     1952: Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fără motor din țara noastră pe o distanță de 300 km (Cluj-Siliștea-Buzău)


 •     1965: În finala Cupei campionilor europeni la volei masculin, desfășurată la Bruxelles, echipa Rapid București cucerește pentru a treia oară Cupa de Cristal, decernată celei mai bune echipe de pe continent

 •     1982: Fahd devine rege al Arabiei Saudite după moartea fratelui său, Khalid

 •     1990: Începutul represiunii violente a ceea ce s-a numit „Fenomenul Piața Universității", începutul celei de-a treia mineriade din anul 1990, cea mai sângeroasă dintre toate


 •     2000: A avut loc prima întâlnire dintre președintele nord-coreean Kim Jong-il și Kim Dae-Jung, omologul său din Coreea de Sud

 •     2004: Un meteorit de 4 kg lovește o locuință din Noua Zeelandă

 


S-au nascut: •      823: Carol cel Pleșuv, rege al Franței (d. 877)


 •     1831: James Clerk Maxwell, fizician englez (d. 1879)

 •     1833: Ioan Micu Moldovan, prelat și om de cultură român (d. 1915)

 •     1865: William Butler Yeats, poet englez, laureat al Premiului Nobel (d. 1939)


 •     1870: Jules Bordet, imunolog și microbiolog belgian, laureat al Premiului Nobel (d. 1961)

 •     1883: Ioan I. Mironescu, scriitor român (d. 1939)


 •     1884: Étienne Gilson, filosof francez (d. 1978)

 •     1885: Elisabeth Schumann, soprană germană (d. 1952)

 •     1899: Carlos Chávez, compozitor mexican (d. 1978)

 •     1909: Eugen A. Pora, zoolog, ecofiziolog și oceanograf român, membru al Academiei Române (d. 1981)


 •     1910: Gonzalo Torrente Ballester, scriitor spaniol, laureat al Premiului Cervantes (d. 1999)

 •     1911: Luis Walter Alvarez, fizician american (d. 1988)


 •     1940: Mircea Ciobanu, poet român (d. 1996)

 •     1959: Alexandru Darie, regizor român

 •     1984: Kaori Ichō, sportivă (lupte libere) japoneză
   
   
  Kaori Ichō (echipament albastru)

 


Decese:

 

 •     1866: Ludovic al II-lea al Bavariei (n. 1845)


 •     1909: George Lahovari, inginer, scriitor român (n. 1838)

 •     1918: Marele Duce Mihail al II-lea al Rusiei (n. 1878)


 •     1948: Dazai Osamu, scriitor japonez (n. 1909)

 •     1965: Martin Buber, filosof austriac (n. 1878)


 •     1972: Nicolae Tăutu, poet român (n. 1920)

 •     1977: Lazăr Iliescu, traducător român (n. 1887)

 •     1979: Anatoli V. Kuznetov, scriitor și disident politic (n. 1929)


 •     1980: Nicolae Mărgineanu, profesor de psihologie (n. 1905)

 •     1986: Benjamin David Goodman — „Benny” — instrumentist și orchestrator de jazz, personalitate a epocii swing (n. 1909)

 •     2002: Gheorghe Bulgar, filolog și istoric literar român (n. 1920)


 •     2002: Horia Sebastian Stanca, cronicar dramatic, memorialist, traducător român (n. 1909)

 •     2012: William Standish Knowles, chimist american, laureat Nobel (n. 1917)

 Surse: Wikipedia ; Istoriculzilei.blogspot.ro;AGERPRES; Calendar e-Club; Casa Regala; Les signets de Diane et Jocelyne; Mediafax; Radio Sanatatea; Stiri Maramures ; Calendar Romano- Catolic ; reprodart.comgandul.infocnr-unesco.ro ;vrei-cultura-generala.blogspot.ropinetreeweb.com/bp-petrie.htm;info-regenten.declasate.cimec.roistoria.mdcorneliu-coposu.ro; topromanesc.ro; Hotnews.ro; radioedera.commusicmall.ro; evz.roadevarul.escodrosu.rohoreavuscan.ro; trilulilu.rosolofutbol.clsantiebeati.itobirsia-closani.net; starpress.ro; aman.roprokid.ro;blog.medici-de-familie.ro facebook.com; news.softpedia.com; es.enciclopediavirtual.wikia.com; cinemagia.ro; oocities.org; romaniancoins.org; gazetanoua.ro; ziuaveche.ro; scienceline.ro; news.bbc.co.uk; wikipaintings.org

 

 

Mihai Rapcea
Simona Habără
Baroul Ilfov
Adriana Manoli
Alin Paidiu
Radulescu si Asociatii
Cristina Nan