Gabriel Stoian
ROBERT BUCUR
Aron, Racoviceanu & Asociatii
SCPA Moloman, Lazăr și Asociații
PORTALUL INSTANTELOR DE JUDECATA
Fenechiu, Savu & Asociatii
Lovin si Asociatii
Remus Burciu

Avocații moldoveni au învins CNA(Centrul National Anticoruptie) la Curtea de Apel

imageResize.jpg
Avocații moldoveni au învins CNA(Centrul National Anticoruptie) la Curtea de Apel

Un complet de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, format din judecătorii Borislav Babenco, Gheorghe Iovu și Elena Cobzac au admis recursul depus de avocații Liubov Daguța, Angela Popil, Constantin Bria, Svetlana Prodan și Nina Lozan, tot ea președinta Uniunii Avocaților și au casat decizia primei instanțe, prin care se permitea practic efectuarea unor percheziții în birourile avocaților Dinu și Anatol Șișianu și Mihai Balaban, asta deși, aceștia nu erau vizați în vreun dosar penal.

Pe 26 mai 2015, Uniunea Avocaţilor a expediat către mai multe instituți ale statului, printre care Guvern, Parlament, Președinție, Ministerul Justiției și Procuraturii Generale o adresare prin care se cerea convocarea unei şedinţe extraordinare împreună cu reprezentanţii Organelor de urmărire penală (Procuratură, CNA şi MAI), în legătură cu violarea repetată de către reprezentanţii organului de urmărire penale (OUP) a art.26 din Constituţie, manifestată prin imixtiune în exercitarea de către avocaţi a atribuţiilor profesionale în limitele normelor procesuale. În adresare se preciza că, contrar prevederilor art. 52 din Legea cu privire la avocatură, reprezentanţii OUP nominalizate, muşamalizează şi includ intenţionat în actele procesuale adrese juridice ale avocaţilor pe care ulterior le supun percheziţiei cu scopul de a dobândi informaţii confidenţiale, care reprezintă secretul profesional ocrotit de lege.

Ultimul caz, spuneau avocații, a avut loc la 29 aprilie 2015, când reprezentanţii CNA ar fi pătruns abuziv în oficiile avocaţilor şi le-au supus percheziţiei, deşi conştientizau că procedează ilegal, deoarece avocaţii nu se află sub urmărire penală. Acţiunile ilicite ale CNA, reprezintă un pericol real pentru întreg procesul de apărare a drepturilor omului în Republica Moldova şi garanţiilor constituţionale privind independenţa avocaţilor, se spunea în adresare.


Continuare articol pe zdg.md

Alin Paidiu
Baroul Ilfov
Simona Habără
Cristina Nan
Mihai Rapcea
Radulescu si Asociatii
Adriana Manoli