Lovin si Asociatii
Remus Burciu
PORTALUL INSTANTELOR DE JUDECATA
SCPA Moloman, Lazăr și Asociații
Aron, Racoviceanu & Asociatii
ROBERT BUCUR
Fenechiu, Savu & Asociatii
Gabriel Stoian

Revoluţia în justiţia moldovenească se amână!

imageResize.jpg
Revoluţia în justiţia moldovenească se amână!

 După mai mulţi ani de discuţii şi blocaje, proiectul de lege privind reformarea Procuraturii a fost aprobat de Guvernul de la Chişinău. Documentul, adaptat la recomandările Comisiei de la Veneţia şi care reprezintă miza depolitizării justiţiei moldoveneşti, a atras critici dure din partea unor reprezentanţi ai societăţii civile.

Astfel, după aprobarea legii de către Parlament, atribuţiile Procuraturii Generale vor fi schimbate – ele vor fi doar de coordonare, de monitorizare şi, pe segmente înguste, de control.

Proiectul de lege prevede instituirea Inspecţiei procurorilor (aflată în subordinea procurorului general), Adunării Generale a Procurorilor (care va fi mecanismul de autoadministrare) şi Consiliul Superior al Procurorilor (care va fi persoană juridică independentă, cu buget propriu). Documentul stabileşte o nouă modalitate de alegere a procurorului general. Dacă în prezent acesta este votat de Parlament la propunerea şefului Legislativului, potrivit noilor reglementări, acesta ar urma să fie ales prin concurs public de către Consiliul Superior al Procurorilor, iar candidatura desemnată să fie propusă şefului statului pentru confirmarea în funcţie prin decret (pentru un singur mandat de 7 ani). De asemenea, salariile procurorilor ar urma să fie majorate începând cu anul viitor până la nivelul de 90% din salariul judecătorilor.

Continuare: dw.de

Cristina Nan
Adriana Manoli
Baroul Ilfov
Radulescu si Asociatii
Simona Habără
Mihai Rapcea
Alin Paidiu