Gabriel Stoian
SCPA Moloman, Lazăr și Asociații
ROBERT BUCUR
Aron, Racoviceanu & Asociatii
Lovin si Asociatii
Fenechiu, Savu & Asociatii
PORTALUL INSTANTELOR DE JUDECATA
Remus Burciu

Bordea, CSM: ICCJ va publica un Ghid de bune practici pentru magistraţi

342513-adrian-bordea
Bordea, CSM: ICCJ va publica un Ghid de bune practici pentru magistraţi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va publica un "Ghid de bune practici" pentru magistraţi, a anunţat, luni, preşedintele CSM, Andrei Bordea. Bordea a spus că în acest mod, pentru a se putea reduce diferenţele de apreciere ale judecătorilor în dosare asemănătoare ori în aceleaşi dosare, conform Mediafax.

"ICCJ este pe punctul de a finaliza un ghid pentru anumite fapte, pentru anumite prejudicii. Uneori constaţi anumite vinovăţii şi nu le poţi dovedi, alteori ai circumstanţele care te fac să iei alte hotărâri decât cea pe care ai luat-o cu câteva zile înainte. Totul depinde numai de aprecierea judecătorului. Dar şi independenţa judecătorului are riscurile ei. În momentul în care eşti prea independent, rişti să ieşi dintr-un cadru de normalitate. Tocmai de aceea, independenţa trebuie văzută cu mai multe nuanţe, iar critica asupra unei hotărâri judecătoreşti trebuie nuanţată şi ea, depinde cine o face şi cu ce interese. Dacă este fără rea-credinţă, atunci trebuie acceptată", a declarat Bordea.

Citeşte şi: Conducerea CSM, la discuţii cu reprezentanţii Ambasadei SUA pe tema codurilor penale

Preşedintele CSM a subliniat, de asemenea, că se încearcă şi o eficientizare a instanţelor de judecată, urmând să se decidă care sunt instanţele ce nu mai pot funcţiona şi care nu.

"Constatăm o diferenţă mare de efort pe care fiecare judecător îl depune. Este, de exemplu, o judecătorie care are 2.200 de dosare pe judecător anual şi altele care au mai puţin de 300 de dosare pe an pe judecător. Volumul de muncă este diferit, dar salariul este acelaşi", a declarat Bordea.

Citeşte şi: Cum se pregăteşte debarcarea şefilor DNA şi Înaltei Curţi

Potrivit preşedintelui CSM, la nivelul întregii ţări sunt propuse pentru desfiinţare 32 de instanţe, fiecare cu unul, doi sau trei judecători.

Preşedintele CSM, Andrei Bordea, a participat, luni, la Timişoara, la şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Timişoara.


Preluare: romanialibera.ro

Cristina Nan
Simona Habără
Baroul Ilfov
Adriana Manoli
Mihai Rapcea
Alin Paidiu
Radulescu si Asociatii